..............Explicaré un exemple que explicava Lanza del Vasto. Al Sudan africà, que era el lloc on els portuguesos primer i els espanyols després agafaven esclaus, hi havia una tribu que es deia dels felates. Quan hi passaven els portuguesos pel Sudan recollien els esclaus, se’ls enduien caminant fins al mar, travessant tot el Sàhara i els portaven a Amèrica, amuntegats a les bodegues dels seus vaixells. Doncs bé, en arribar a aquesta tribu i capturar els homes, aquests es deixaven caure a terra i els havien d’arrossegar. No menjaven, ni bevien, ni parlaven, se’ls hi morien pel camí i no sabien què fer amb ells. Els portuguesos s’avisaren entre ells dels problemes que hi tenien, i decidiren saltar-se aquella tribu ja que no els era gens rendible. Amb el sacrifici d’uns quants se salvaren moltes vides. Si cada un, solidàriament, intentava protegir la seva tribu, amb tres o quatre n’hi havia prou. És la no cooperació portada a l’extrem. També explicava Lanza del Vasto que les orenetes no poden viure en gàbies perquè ni canten ni mengen. Es moren. -FILOSOFIA I PRÀCTICA DE LA NO VIOLÈNCIA- (Xirinacs) --- TOTS HEM DE SER MÀRTIRS

diumenge, 22 de març del 2009

Tocando al vacio...

Director
Kevin MacDonald

Temps:
01:46:00

Any:
2004

Gènere
Documental

Distribuïdora
United International Pictures


avui una peli....

La muntanya, impressionant. Veure la cara oest del Siula Gran 6.350 metres (Perú, els andes) era una invitació a traçar línies sobre la paret.

La fotografia: contundent. Preses aèries, preses als personatges que de cop i volta es feien molt però molt petits quan la presa s'anava allunyant per a abastar la muntanya completa.

La vivència: real, la de dos homes aferrats a crear la seva pròpia línia sobre la muntanya per aquesta paret que ningú abans havia pujat.

El títol: el nom del llibre ja clàssic, "Tocando al vacio" escrit en primera persona per Joe Simpson. El títol resumeix els previs moments a la caiguda de Joe Simpson quan el seu company de cordada, Simon Bats, talla la corda que els uneix.

Al 1985 els dos escaladors van arribar al Siula Gran i van traçar la seva línia d'ascens per aquesta paret fins a arribar al cim, però el pitjor estaria per vindre, quan Simpson cau i es fractura una cama. En una paret d'aquest tipus, un accident, per petit que sigui, val la vida. Però Simon no abandona a Joe i realitzen un descens molt complicat. Cansats, assedegats i un d'ells ferit, es produïx una sèrie d'incidents que duen a Simon a tallar la corda quan Joe està penjant d'ella. Aquest fet va obrir en el seu temps (i pel que sembla en alguns cercles encara existeix) un tema de discussió molt fort entre els i les muntanyistes i segurament, amb l'exhibició de la pel·lícula a tot món, la gent que no és muntanyist, entrarà en ella d'una manera o d'una altra.
Una pel·lícula altament recomanable perquè es tracta de les poques del veritable cinema de muntanya que pot difondre la ideologia correcta sobre pujar muntanyes, a comparança de les hollywoodenses que prenen l'activitat només per a crear superhois, com la pel·lícula de "Límit Vertical".
És una pel·lícula que ha atret a molt públic per la seva qualitat i també segurament pel seu morbo. El que té de bo tot és que els autors presenten el que van viure sense tapar-ne res, tal com va anar. I no queda molt per dir quan es veu el tall de corda o la gelera que Joe ha de creuar arrossegant-se.

A estat guanyadora dels premis en els festivals de cinema de muntanya Kendal (britànic), Banff (Canadenc) i Trento, on es va dur el màxim guardó: la Genziana d'Or.

us deixo els 5 primers minuts de la peli...


Watch Tocando el vacio in Sports | View More Free Videos Online at Veoh.com

3 comentaris:

Lo Marc ha dit...

Sembla interessant, l'haurem de veure!
Encara que "limite vertical" a mi em va agradar bastant!

folguereta ha dit...

límite vertical és una basura comparada amb aquesta!!

lo bo d'aquesta es que va passar de veritat i son els mateixos protagonistes els que expliquen l'história!!

Lo Marc ha dit...

O sigui que al final no es moren, no?

imatge Memòria Esquerra.cat · Logo