..............Explicaré un exemple que explicava Lanza del Vasto. Al Sudan africà, que era el lloc on els portuguesos primer i els espanyols després agafaven esclaus, hi havia una tribu que es deia dels felates. Quan hi passaven els portuguesos pel Sudan recollien els esclaus, se’ls enduien caminant fins al mar, travessant tot el Sàhara i els portaven a Amèrica, amuntegats a les bodegues dels seus vaixells. Doncs bé, en arribar a aquesta tribu i capturar els homes, aquests es deixaven caure a terra i els havien d’arrossegar. No menjaven, ni bevien, ni parlaven, se’ls hi morien pel camí i no sabien què fer amb ells. Els portuguesos s’avisaren entre ells dels problemes que hi tenien, i decidiren saltar-se aquella tribu ja que no els era gens rendible. Amb el sacrifici d’uns quants se salvaren moltes vides. Si cada un, solidàriament, intentava protegir la seva tribu, amb tres o quatre n’hi havia prou. És la no cooperació portada a l’extrem. També explicava Lanza del Vasto que les orenetes no poden viure en gàbies perquè ni canten ni mengen. Es moren. -FILOSOFIA I PRÀCTICA DE LA NO VIOLÈNCIA- (Xirinacs) --- TOTS HEM DE SER MÀRTIRS

diumenge, 9 de novembre del 2008

bye bye Belgium...

Poques voltes vaig al cinema, però aquest dijous i alertat per la pispireta, vaig anar al "caixa fòrum" a vore el documental "bye bye Belgium".


Sabia l'expectació i la critica que havien generat aquest fets a Bèlgica, el dia en que es va emetre en directe i per tant vaig anar a veure'l. Un grans fets que la televisió espanyola no tindria mai prous collons a fer... algú pot imaginar-se la TVE tallant l'emissió del seu programa anunciant que el parlament català ha proclamant la independencia, i que els Borbons han eixit del país, i que les bascos ens ha dontat tot el suport, que al Congres dels diputats s'estan congregan milers de castellans per rebutjar la proposta catalana, que europa dona els vist i plau als gestos catalans... i tot un etc més? algú s'ho imagina? El dia en que ho faci serà real i no pas ficció...

El documental relata com ell 13 de desembre de 2006 el presentador de l'informatiu de la Radio Télévision Belgique Française (RTBF) anuncia la fi de Bèlgica. El rei decideix marxar, el Parlament flamenc declara la independència i l'insalvable conflicte comunitari esdevé un problema d'estat. Durant la nit es van succeint una sèrie d'esdeveniments i de preses de possessió com a conseqüència de la secessió flamenca.

El teleespectador assisteix atònit a la divisió del país.

Els flamencs i els valons, seran millors com a veïns que com a cohabitants? Què passarà amb Brussel·les, la capital belga i la major seu de les institucions de la Unió Europea? Com es durà a terme el repartiment dels béns comuns: el ferrocarril, la seguretat social, el deute nacional i les riqueses del país?

La primera hora de la fi del regne de Bèlgica és un documental de ficció que preveu un escenari de ruptura tan improbable per a alguns com desitjable per a altres. Periodistes, polítics i economistes s'interpreten a si mateixos a la pantalla.

El 13 de desembre de 2006 restarà a la memòria televisiva com un moment únic: el dia en què la RTBF es va atrevir a posar en escena la fi de Bèlgica. Ficció? Anticipació? Provocació? Aquest programa de culte no deixarà a ningú indiferent.


I per aquells i aquelles que us pica la mosca al nas per veure'l, us emplaço al proper dimecres 12 a les 21.30h al café del teatre per veure "BYE BYE BELGIUM ..." entrada lliure.

imatge Memòria Esquerra.cat · Logo