..............Explicaré un exemple que explicava Lanza del Vasto. Al Sudan africà, que era el lloc on els portuguesos primer i els espanyols després agafaven esclaus, hi havia una tribu que es deia dels felates. Quan hi passaven els portuguesos pel Sudan recollien els esclaus, se’ls enduien caminant fins al mar, travessant tot el Sàhara i els portaven a Amèrica, amuntegats a les bodegues dels seus vaixells. Doncs bé, en arribar a aquesta tribu i capturar els homes, aquests es deixaven caure a terra i els havien d’arrossegar. No menjaven, ni bevien, ni parlaven, se’ls hi morien pel camí i no sabien què fer amb ells. Els portuguesos s’avisaren entre ells dels problemes que hi tenien, i decidiren saltar-se aquella tribu ja que no els era gens rendible. Amb el sacrifici d’uns quants se salvaren moltes vides. Si cada un, solidàriament, intentava protegir la seva tribu, amb tres o quatre n’hi havia prou. És la no cooperació portada a l’extrem. També explicava Lanza del Vasto que les orenetes no poden viure en gàbies perquè ni canten ni mengen. Es moren. -FILOSOFIA I PRÀCTICA DE LA NO VIOLÈNCIA- (Xirinacs) --- TOTS HEM DE SER MÀRTIRS

dimarts, 6 de novembre de 2007

Qui s'ha quedat l'euro...

Avui us proposo la resolució d'un enigma:


Imaginem-nos que el dissabte “na martona”, “en low” i “na red patufa” van anar a sopar a un restaurant. I a l'hora de demanar el compte ens diu que en total costa 30 euros.Per tan cadascún d'ells desembutxaca 10 euros i els deixa damunt del plat que hi ha damunt la taula, juntament amb el compte. Aleshores el cambrer retira el plat i es dirigeix cap a la barra a ingressar-ho a la caixa, i en aquell moment la jefa del restaurant, “na valencianna”, decideix cobrar-los solsament 25 euros i ordena al cambrer retornar l'import de 5 euros. Llavors el cambrer perquè els clients no tinguin problemes decideix quedar-se 2 euros ell i repartir els altres 3 euros als clients, un euro per cadascú.
Ara jo em pregunto:


Si primer els va costar 30 euros (10 euros cadascú) i final 27 euros (10 euros, menys 1 euro de retorn, igual a 9 euros, que multiplicats per 3 son 27euros), i el cambrer només se'n va quedar dos (recordem que el descompte va ser de 5 euros, dos pel cambrer i 3 pels clients), perquè quan sumem 27 euros que els va costar i 2 euros que es va quedar el cambrer, el resultat és de 29 euros i no de 30 euros que son els que havíem pagat??????????????On esta l'euro que falta?
11 comentaris:

Marta. ha dit...

Us prometo que jo no he sigut!!!

folguereta ha dit...

Doncs a vore qui se la quedat, jo sols dubtava de tu...

Marta. ha dit...

Ja deia jo que això de l'euro era una estafa!!

Low ha dit...

Val, ho reconec... m'he l'he ficat pel cul... però és que no ho puc evitar, ja em coneixeu.

Sempre he opinat que les infeccions anals són fenomenals...

cançoneta ha dit...

Eis David!
Sóc la Mireia...
Després de pensar... he arribat a la conclusió que no falta cap euro!
els amics n'han pagat 25 + 2 de propina = 27 + 3 euros que tenen a la butxaca ( 1 de cada 1) i per tant, son 30 euros.
sí o sí?
Ara te'n plantejo un jo...
De què s'ha d'omplir una ampolla perque pesi menys que buida?
Pensa pensaa!! jeje
A reveure!

folguereta ha dit...

Els amics no n'han pagat 25...

9 euros per 3 persones igual a 27.

La botella pesarà igual sempre... a no sé que l'omplis de forats.

sandra ha dit...

crec que ho tinc...si dividim 25 entre 3 es 8.34,
es a dir realment els i toca pagar 8.34 per cap mes l'euro q sel's ha retornat, que seria 9.34, q aixo fa els 28...per tant si i sumem els 2 euros del cambrer ja fem els trenta..no seria aixo???
dona igual pq si ja us l'heu posat epl cul!!!
esta calculat un amica per sobre..pero si arrodoniu una mica els numeros dona!!!!

folguereta ha dit...

Cadascú en paga 9, 10 menys un de tornada...

Anònim ha dit...

David!!!

dóna la resposat al teu enigma k m'has deixat intrigada!

tot i k crec k el problema esta mal p`lantejat ja que si primer havien de pagar 30 i despres 25 els n'han de tornar 5 i d'akets 5, dos sels kda el cambrer i 3 ells (1 x kap). aixi k aket 27 hauria d ser un 28.

agurr

Anònim ha dit...

Jo, me le quedat jo i us esta ven merescut per anar a sopar i no dir-mes res.

Per cert com et pot preocupar tant ki s'ha quedat un sol euro i no preocupat que el cambrer s'en quedi dos?

AnnÁlvarez ha dit...

noooooo, encara amb aquest enigma?? mitja fira mediterrania de manresa encara hi dona voltes...segur!! ;P